Nieuwsbrief mei 2020

Welkom

Welkom bij de nieuwsbrief van Aenea. Als bewindvoerders en mentoren, gespecialiseerd het ondersteunen van cliënten die ook een zorgvraag hebben, nemen we u graag mee in de ontwikkelingen.  

Actualiteit

Ook als Aenea hebben wij te maken met alle maatregelen die zijn genomen om de Corona epidemie te beperken en te beheersen. We proberen – als dat binnen de veiligheidsvoorschriften verantwoord is – zo veel mogelijk onze cliënten te bezoeken. Als dat niet altijd mogelijk, houden we zo veel mogelijk op andere manieren contact.  

Covid – 19

Voor deze nieuwsbrief wilde we een interview publiceren met Margo Bosma, Margo is psycholoog en coördinator van het project ´dementie vriendelijke gemeente´, in de De Ronde Venen. Als gevolg van de Covid – 19 ontwikkelingen is dit project tijdelijk gestopt, en concentreert Margo zich op ondersteuning van mensen met een hulpvraag door de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers te faciliteren. Na de zomer gaan we opnieuw bij Margo kijken en hopen we verslag te kunnen doen van dit betekenisvolle project.  

Mentorschap en Bewindvoering

Als bewindvoerder worden we steeds vaker gevraagd om ook het mentorschap op ons te nemen. Nog even kort samen gevat: de bewindvoerder behartigt de financieel administratieve taken en belangen van de cliënt, de mentor ondersteunt bij keuzes met betrekking tot geestelijke en lichamelijke gezondheid. Vaak worden we als we eerste gevraagd om als bewindvoerder op te treden. Op die manier maken we het mogelijk dat een cliënt zo lang als mogelijk zelfstandig kan wonen. Maar vaak neemt de zorgbehoefte toe, en blijkt ook begeleiding wenselijk te zijn bij regie over de gezondheid.  

Casus

Wij raakten betrokken bij een mevrouw die een succesvolle carrière onderbroken zag worden door een herseninfarct. Het herstel loopt voorspoedig, maar het valt het de dochters op dat het gedrag verandert. Zicht en grip op de financiën gaan achteruit. Er wordt meer uitgegeven dan er binnen komt. Familieoverleg helpt helaas niet. Een bewindvoerder helpt om orde op zaken te stellen en rust te creëren. Dan blijkt dat er meer speelt. Bezoeken aan artsen volgen. We gaan met haar mee om te bereiken dat mevrouw het volledige verhaal kan vertellen. Zo wordt de diagnose langzaam duidelijk en kunnen we als mentor de verbindende schakel zijn tussen de cliënt en de zorgverleners om haar heen. Door vertrouwen, goed luisteren en het leggen van de verbinding.

Introductie: mentor Vivian

Nu Aenea steeds vaker ook als mentor op treedt, hebben we samenwerking gezocht met Vivian van Melkebeke, oprichter van Uniekk Mentorschap, werkzaam in de regio Zuid Limburg. Vivian is professioneel mentor – en toegelaten door de rechtbank. Vanuit haar achtergrond als maatschappelijk werker heeft Vivian jaren ervaring met begeleiding van mensen met (im)materiële problematiek. Wij hebben haar leren kennen als iemand die op persoonlijke en daadkrachtige wijze de cliënt de cliënt vertegenwoordigt en zijn blij met de samenwerking.

Houd het gesprek gaande

Heeft u vragen of wilt u eens (vrijblijvend) een situatie doorspreken? Neem dan contact met ons op: 06 – 300 186 82 of info @ Aenea Vitaal.nl  

met vriendelijke groet,
Het team van AeneaVitaal B.V.  

Wij voldoen aan alle regels en voorschriften inzake bewindvoering, budgetbeheer en mentorschap en zijn toegelaten door de rechtbank.

AeneaVitaal B.V., www.aeneavitaal.nl, e-mail: info@aeneavitaal.nl, Telefoon: 06–300 186 82, Regio Midden: Postbus 1864, 1200 BW Hilversum, Regio Zuid: Postbus 33, 6200 AA Maastricht